МЕНИ

Мултимедија

Прашалник

Анкета за квалитет на услугите

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес431
mod_vvisit_counterВчера340
mod_vvisit_counterОвој месец771
mod_vvisit_counterВкупно7482565

Денеска е: Јул 02, 2020
Евиденцијата е започната на 01.01.2011

АДА

 

Проект „Овозможување средина за воведување на енергетска ефикасност во градежни објекти во Република Македонија“

 Проектот се содржи од пет компоненти:

            1.Зајакнување на капацитетите

-          Со оваа компонента се предвидува зајакнување на капацитетите на Агенцијата за енергетика на Република Македонија, односно подобрување на административниот, оперативниот и кадровскиот капацитет, со цел да се исполнат зададените активности наведени во Енергетската легислатива.  

2.Легислатива и адаптирање на животната средина

-          Со оваа компонента е предвидено поставување на основата за имплементирање на директивата 2002/91/ЕС на Европскиот парламент и на Конзулот за енергетски перформанси во згради. Оваа директива е наменета за промовирање на подобрувањето на енергетскиот перформанс на зградите.

3.Пилот проект

-          Со оглед на тоа дека во Република Македонија најголемиот дел од пазаро го држи греењето (повеќе од пазарот на електрична енергија и гас), пилот проектот ќе биде наменет за главниот проблем со пазараот на греењето.

4.Размена на искуства помеѓу академските институции

-          Размената на искуства се предвидува да се изврши на тој начин што ќе биде организирана тркалезна маса на која ќе присуствуваат претставници од Академските институции од Македонија и Австрија. Оваа тркалезна маса ќе ги дефинира деталите за размената на искуства.  

5.Кампањи за подигање на свеста

 Моментално овој проект е во застој и истиот ќе продолжи да се имплементира откако ќе се постигне заеднички став на трите засегнати страни: Агенцијата за енергетика на Република Македонија, Министерството за економија на Република Македонија и Австриската Агенција за Развој.

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)