Мултимедија

Questionnaire

Questionnaire about Energy Agency QoS

Attendance

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday37
mod_vvisit_counterYesterday527
mod_vvisit_counterThis Month3004
mod_vvisit_counterTotal7484798

This day: Jul 07, 2020

За обновливи извори

 

  • Што се обновливи извори на енергија?
    Обновливата енергија се добива од извори кои континуирано се обновуваат. За разлика од фосилните горива, чиишто залихи се исцрпуваат затоа што брзината на искористување е неспоредливо поголема од брзината на настанување и за чиешто обновување се потребни повеќе векови, залихите за обновливите извори не можат да се истрошат. Основни извори на обновливата енергија се сонцето (соларна енергија), ветерот, водата во движење (реки, плима и осека, морски бранови), топлината во внатрешноста на земјата (геотермална енергија во облик на топла вода или пареа, топлина на карпите) и биомасата (дрво, органски отпад и разни маслодајни растенија).

Add comment


Security code
Refresh

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)