МЕНИ

Мултимедија

Прашалник

Анкета за квалитет на услугите

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес364
mod_vvisit_counterВчера441
mod_vvisit_counterОвој месец3113
mod_vvisit_counterВкупно7452099

Денеска е: Јун 06, 2020
Евиденцијата е започната на 01.01.2011

Infocentar_banner_v2

 

Активности

На 06 Септември, 2010 Агенцијата за енергетика на Република Македонија, со поддршка од Министерството за животна средина, земја и море на Република Италија го отвори првиот Инфоцентар за енергетика на Република Македонија и пошироко.

Целта на отворањето на Инфоцентарот за енергетика е обезбедување на бесплатен и брз пристап до информации за енергетската ефикасност и обновливите извори на енергија за заинтересираните лица.

Работата на Инфоцентарот за енергетика се фокусира на обезбедување на елементарни информации, како и зголемување на познавањето и примената на мерките за енергетската ефикасност и зголемено користење на обновливите извори на енергија.

 Активности на Инфоцентарот за енергетика се:

• Подобрување на знаењето на јавноста за енергетската ефикасност и обновливи извори на енергија,

• Подобрување на основното знаење на граѓаните за тоа како да се намалат сметките за електрична енергија и другите енергенси,

• Обезбедување на релевантни податоци за поддршка од страна на институциите,

• Обезбедување на брошури, памфлети и едукативни материјали,

• Промовирање на разни мерки и начини за воведување на енергетската ефикасност во домовите, стопанските капацитети и јавниот сектор,

• Запознавање на заинтересираните инвеститори во постапката за добивање на статус за повластен производител на електрична енергија од обновливи извори на енергија,

• Подигање на свеста на жителите за намалено користење на електричната енергија задржувајќи го истиот квалитет на живот.

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)